Rak Buku Bacaan Harian ku

Fazi's read book montage

Martha Stewart's Cookies: The Very Best Treats to Bake and to Share
Hello, Cupcake
Cake Pops: Tips, Tricks, and Recipes for More Than 40 Irresistible Mini Treats
Martha Stewart's Cupcakes: 175 Inspired Ideas for Everyone's Favorite Treat
What's New, Cupcake? Ingeniously Simple Designs for Every Occasion
BakeWise: The Hows and Whys of Successful Baking with Over 200 Magnificent Recipes
The Face Food Bento Book
Hello, Cupcake! What's New?
100 Sunnah Rasulullah SAW Yang Dilupakan
Imam Syafie Pejuang Kebenaran
Misteri Firaun: Musuh Para Nabi
Laksamana Cheng Ho: Pemimpin Armada Lautan Barat
Sejarah 25 Rasul
Solat Sunat - Kaitannya dengan Keperluan Masa Kini
Siri Kisah Teladan Para Sufi Siri 1 - Hasan Al-Basri
Cara Makan Rasulullah (SAW): Makanan Sihat Dan Berkualiti
Aura Personaliti Warna
Allah Tidak Pernah Jauh
Soal Jawab Remeh-Temeh Tentang Solat Tapi Anda Malu Bertanya
Soal Jawab Remeh-Temeh Tentang Solat 2 Tapi Anda Malu Bertanya


Fazi Fuad's favorite books »

AHLI PERPUSTAKAAN


Wahai orang-orang yang beriman!, Peliharalah oleh kamu dan ahli keluarga kamu dari (dicampakkan) Ke dalam api neraka, yang bahan bakarnya terdiri dari batu-batu dan manusia.
(Surah At-Tahrim: Ayat 6)

Isnin, 11 Januari 2010

NABI ISMAIL MENERIMA HAJAR ASWAD DARI JIBRAIL

Assalamu alaikum wa rahmatullahi wa barakatuh, pada malam yang sepi ini Fazi teringin berkongsi kisah Nabi Ismail serta ayahnya Nabi Ibrahim dan Hajar Aswad. Kisah menarik dan bagus untuk kita ketahui asal usul Hajar Aswad.


Ketika Nabi Ibrahim a.s bersama anaknya membina Kaabah banyak kekurangan yang dialaminya. Pada mulanya Kaabah itu tidak ada bumbung dan pintu masuk. Nabi Ibrahim a.s bersama Nabi Ismail betrungkus lumus untuk menjayakan permbinaannya dengan mengangkat batu dari berbagai gunung.

Dalam sebuah kisah disebutkan apabila Kaabah itu selesai, ternyata Nabi Ibrahim masih merasakan kekurangan sebuah batu lagi untuk diletakkan di Kaabah.

Berkata Nabi Ibrahim a.s kepada Nabi Ismail a.s;

"Pergilah engkau mencari sebuah batu yang akan aku letakkan sebagai penanda bagi manusia."

Kemudian Nabi Ismail a.s pun pergi dari satu bukit ke satu bukit untuk mencari batu yang baik dan sesuai. Ketika Nabi Ismail a.s sedang mencari batu di sebuah bukit, tiba-tiba datang malaikat Jibrail a.s memberikan batu yang cantik. Nabi Ismail a.s dengan segera membawa batu itu kepada Nabi Ibrahim as . Nabi Ibrahim a.s merasa gembira melihat batu yang sungguh cantik itu, beliau menciumnya beberapa kali. Kemudian Nabi Ibrahim a.s bertanya;

"Dari mana kamu dapat batu ini?"


Berkatalah Nabi Ismail a.s ;

"Batu ini aku terima daripada yang tidak memberatkan cucuku dan cucumu (Jibrail)."

Nabi Ibrahim mencium lagi batu itu dan diikuti oleh Nabi Ismail a.s. Sehingga sekrang Hajar Aswad itu dicium oleh orang-orang yang pergi ke Baitullah. Siapa sahaka yang bertawaf di Kaabah disunnahkan mencium Hajar Aswad. Beratus ribu kaum Muslimin berebut ingin mencium Hajar Aswad itu. Yang tidak dapat mencium cukuplah sekadar memberikan isyarat lambaian tangan sahaja.

Ada riwayat mengatakan bahawa dulunya batu Hajar Aswad itu putih bersih tetapi akibat dicium oleh setiap orang yang datang menziarah kaabah ia menjadi hitam seperti yang didapati sekarang.

Wallahu a'lam. Apabila manusia manusia mencium batu itu maka timbullah perasaan seolah-olah mencium Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail. Ingatlah wahao saudara-saudaraku Hajar Aswad itu tidak mempunyai apa-apa kekuasaan. Menciumnya hanyalah sunnah dan di tempat Hajar Aswad itu merupakan tempat di perkenankan doa.

Bagi yang ada kepalangan berdoalah di sana, Insya'allah doanya akan dikabulkan oleh Allah S.W.T. Jagalah hati kita sewaktu mencium Hajar Aswad supaya tidak menyekutukan Allah. Sebab tipu daya syaitan sangat kuat di Tanah Suci Mekah.

Ingatlah kata-kata Khalifah Umar bin Al-Khatab apabila beliau mencium batu itu (Hajar Aswad);

"Aku tahu sesungguhnya engkau hanyalah batu biasa. Andaikan aku tidak melihat Rasulullah SAW menciummu, sudah tentu aku tidak akan melakukan (mencium Hajar Aswa)."

Wallahualam bi shawabbacaan harianku

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

FAZI FUZZY CAKES